ATT VARA ELLER INTE VARA STRESSTÅLIG

 
Vad händer om jag faktiskt inte är stresstålig? Vad händer om jag inte orkar pressen som förväntas på mig? Kommer jag att någonsin kunna få ett jobb?
 
 
Om jag vore en robot så skulle alla chefer ropa högt och starta budgivning. Högsta bud vinner mig! Det vore grymt att vara robot. Inte känna någonting. Kunna jobba 24 timmar om dygnet. Familj, vad är det? Hobby? Intressen? Vad hette det sa du?
 
Nu är vi ju inga robotar även om det är det som den som anställer söker. Måste dom ta med ordet stresstålig? Bara att se ordet gör mig stressad och ger en känsla av - jag kommer aldrig att klara det här.
Men vad händer om dom INTE skulle ta med ordet stresstålig? 
 
stress
 
 Det finns både positiv stress och negativ stress. Skillanden mellan dess är:
Positiv stress: "lagom" stress ökar prestationen. Vi känner oss positivt utmanade för uppgiften och kortisolet gör kroppen motståndskraftig.
Negativ stress: Stresssystemet gasar och hjärnan får inga klara besked att "faran är över" och går på högvarv. Man får en känsla av att man inte har kontroll.
 
"Det är inte tingen i sig som stressar oss, utan vårt sätt att se på saker"
 
 
Något jag ofta kommer återkomma till är att man bör ha en personlig konferens med sig själv, minst en gång i månaden. I en sådan konferens kan vi, till exempel, sortera våra stressorer och ställa frågor som:
 
- Vad stressar dig?
Kortvariga stressorer kan vara en tid att passa, otillräcklig information - något som sker tillfälligt. Långvariga stressorer kan vara något som påverkar dig under en längre tid så som barn, jobb, framtid, ekonomi, relation
- Vilka av dina stressorer kan du göra något åt? 
- Hur kan du hantera/ha för åtgärd för dessa?
- Vilka stressorer kan du inte göra något åt?
- Hur/vad kan du göra för att lindra verkningarna av dessa stressorer?
- På vilket sätt återhämtar du dig? <--- VÄLDIGT VIKTIGT!
- När känner du dig lugn och avslappnad både psykiskt och fysiskt?
 
Ofta kanske vi gör och ser saker större än vad de egentligen är, vilket kan leda till stress och prestationsångest.
Men vad är det värsta som kan hända?
 
Livet är större än att springa ett lopp, vinna en tävling, klara ett mål och visa världen hur duktig du är. Vad är det värsta som kan hända?
Det värsta som kan hända är att du inte presterade som du hade tänkt när du skulle göra det. Sedan är det inget mer med det.
- Michael Dahlén
 
 
Så innnan vi stressar upp oss i onödan ->
Jämför inte med dina tidigare prestationer och absolut inte med andras prestationer.
Tänk annorlunda - granska och ifrågasätt ditt eget tänkande. Eftertanken gör att vi kan handla annorlunda.
Acceptera att situationen är så här just nu. Acceptans är en viktig del i livet. Att du inser att du kommer att komma för sent ger dig ingen anledning till att stressa. Acceptera nuläget och gör en åtgärd - ring och tala om att du blir sen. Mer kan du inte göra.
Det är ju som sagt vårt eget sätt att se på saker som är den största boven till att vi blir stressade. 
 
 
TA HAND OM ER!

Kommentera här: